Álomdöntő az Australian Openen

STAN WAWRINKA-ROGER FEDERER

A csütörtöki elődöntőbe Stan Wawrinka találkozott Roger Federerrel hogy megmérkőzzenek a döntőbejutásért.Roger Federer legutóbb 2014-ben jutott Grand Slam döntőbe,akkor kikapott Novak Djokovicstól Wimbledonba.Wawrinka 3 éve itt nyerte meg élete első Grand Slamét és azóta Roland Garros-t,tavaly US Open-t nyert a svájci.

A mérkőzést Federer kezdte jobban,pontosabban ő hibázott kevesebbet.Hiába volt break labdája Wawrinkának 2-2 nél,sok ki nem kényszerített hibát ütve nem tudta elvenni honfitársa adogatását és elveszítette sajátját 6-5 nél ,emiatt elbukta az első szettet 7-5 re.A második játszma is a hibákról szólt,mindkét oldalon sokat rontottak a játékosok,de ismét Wawrinka hibázot többet és elbukta az adogatását 3-2 nél.Hiába próbált visszajönni, Federer már nem hibázott és ezt a szettet is megnyerte,ezúttal 6-3 ra.A 3 játszmában megváltozott a játék képe,Wawrinka minden-mindegy alapon kezdett el teniszezni és annál nincs veszélyesebb.Hamar elvette Federer adogatását kétszer is és 26.perc alatt 6-1 re nyerte a 3. szettet.A 4. játszmát úgy folytatta Wawrinka ahogy az előzőt befejezte,elvette honfitársa adogatását,de ezúttal Federer nem hagyta magát és azonnal visszabreakelt.A következő gamekben viszont megmutatkozott hogy Roger Federer már nem 20 éves ,és egyre fáradtabban játszott,Wawrinka ezt kihasználta és 5-4 nél elvette az adogatását,ezután könnyúszerrel hozta sajátját és megnyerte 6-4 re a 4.játszmát.Következhetett a döntő szett,ahol senki sem gondolta talán még maga Federer sem hogy lehet esélye 6 hónap kihagyás után 36 évesen egy Grand Slam elődöntő 5. szettében.Az első és második adogatásában is break labdát hárított a svájci legenda és felélte

 minden erejét.Warinka játéka viszont megváltozott miután elbukta a break labdáit,és sokkal több ki nem kényszerített hibát ütött.Federer meglátta a lehetőséget és minden tartalék erejét felhasználva elvette honfitársa adogatását,majd hozta a sajátjait ezzel pedig 6-3 ra megnyerte a döntő szettet és bujutott az Australian Open fináléjába 7 év után először.

 

RAFA NADAL-GRIGOR DIMITROV

A mai elődöntőben a spanyol Rafa Nadal és a bolgár Grigor Dimitrov találkozott.Rafa Nadal évek óta nem jutott Grand Slam döntőbe míg Dimitrov élete 2. elődöntőjét játszhatta.Kétségkívül nagy mérkőzésnek ígérkezett a találkozó.

Az első szettben Nadal korán elvette bolgár ellenfele adogatását és a sajátjait is hozva megnyerte az első játékot 6-3 ra.A 2.  játszmában kaotikus jelenetek játszódtak le mivel ,Nadal ismét hamar lebreakelte Dimitrovot ,aki 3 gameel később visszavette majd elbukta majd ismét visszavette adogatását,és 4 játszmalabdához jutott 4-5 ös állásnál amit nem tudott kihasználni fogadóként.6-5 nél azonban újra játszmalabdához jutott  fogadóként amit ezúttal ki is használt és 7-5 re megnyerte a 2. szettet.A 3. játékban egyszer-egyszer breakelték egymást így rövidítés következett ahol végig Nadal játszott fölényben és 7-6 ra megnyerte ezt a szettet.A 4. játszma is rövidítéssel zárult le de ezúttal Dimitrov örülhetett a 7-6 os győzelemnek,így következhetett a döntő szett.A döntő szettben előbb Nadal majd Dimitrov is karnyújtásnyira került a breaktől,de egyikük sem tudta elvenni ellenfele adogatását.Nadal 3-4 nél több breaklabdát hárított ami nagy erőt adott neki,a következő game-ben elvette Dimitrov adogatását majd ha nehezen is de hozta a sajátját ,és bejutott az Ausztrál nyílt teniszbajnokság döntőjébe ,ahol Roger Federerrel találkozik majd.A spanyol legutóbb 2014-ben jutott Grand Slam döntőbe.Érdekesség hogy,Nadal és Federer legutóbb Grand Slam döntőben 2011-ben talákozott,akkor Nadal emelhette magasba a győztesnek járó trófeát a Roland Garroson.

 

Nadal és Federer is nagyon elfáradt az elődöntőben mivel 5 szettes mérkőzést játszottak mind a ketten.Federer annyi előnnyel rendelkezhet hogy neki 1 nappal több ideje van regenerálódni.A döntőt vasárnap rendezik magyar idő szerint délelőtt.